Skip to main content

IEMT? 'Ik voel me goed!'

IEMT staat voor Integral Eye Movement Therapy. Een methode bij uitstek om binnen korte tijd de emotie op een trauma, angst of fobie te verminderen of zelfs soms weg te nemen en te helpen bij transformatie. Het is ontwikkeld om verlichting te brengen op het gebied van o.a. emotionele stress, depressie, angst, burn out, ingrijpende levenservaringen, PTSS, persoonlijke groei. EN: we gebruiken IEMT om positieve belevingen te integreren.

IEMT geeft inzicht in hoe je geleerd hebt om je op een bepaalde manier te voelen over een gebeurtenis in het verleden en pakt het probleem direct aan. Het blijkt effectief bij het verwerken van negatieve emoties en doorbreken van negatieve patronen. Binnen de methode wordt ook identiteit verstevigd en ontwikkeld. IEMT maakt gebruik van neuroplasticiteit: het vermogen van je brein om te veranderen.

Inmiddels heeft IEMT haar successen in de praktijk inmiddels ruimschoots bewezen, groeit hard in Nederland en is als methode nog volop in ontwikkeling. Het bij anderen- maar ook bij mezelf- ervaren dat IEMT werkt bij de behandeling van ongewenste gevoelens en emoties maakt dat ik vertrouwen heb in de effectiviteit en het duurzame resultaat ervan.

 Andrew Austin (UK) is de ontwikkelaar, omdat praattherapieën onvoldoende bleken te helpen, oorzaken liggen in werking vh onbewuste, ons gevoelssysteem.

Bij IEMT worden steeds terugkerende vervelende herinneringen, emoties, lichaamsgevoelens en identiteitsbelevingen gebruikt als ingang voor transformatie en groei.

IEMT gaat ervan uit dat die veroorzaakt worden door negatieve emotionele imprints en negatieve identiteitsimprints die zijn opgeslagen in je onbewuste. We gebruiken daarom het gevoel in het heden om terug te gaan naar de eerste keer met dit gevoel: de zgn. Imprint Herinnering. Dit is het moment waarop zintuiglijk waargenomen omgevingsfactoren in je onbewuste gekoppeld zijn aan een gevoelsmatige beleving. Vanaf dat moment heb je geleerd te voelen of te zijn: omgevingsfactoren kunnen de oude imprint herinnering met bijbehorend gevoel activeren zonder dat je daar weet van hebt.

Effect: herinnering wordt vager, krijgt een andere plek, cliënt kan met meer afstand naar herinnering kijken en emotionele lading verdwijnt. Er ontstaan gezonde grenzen tussen verleden en heden. Het gevoel waar je last van had, wordt niet meer automatisch opgeroepen bij bepaalde triggers.

Het werken met identiteitsbelevingen stelt ons in staat om gedissocieerde delen weer te integreren en delen die in ontwikkeling stil zijn blijven staan weer te laten opgroeien. Ook kunnen identiteitsbelevingen zoals bv. 'Ik ben niet goed genoeg' ik ben een charlatan' 'ik ben niet de moeite waard' worden geneutraliseerd.

Sinds de lente van 2022 integreer ik IEMT in mijn werk als therapeut en ik ben enthousiast.

Ik zie bij de mensen op wie ik het toepas verbeteringen in bv. zelfbeeld, vermindering van angst of sterke afname van lading op een bepaald thema. Verbetering van stemming en ervaren van rust neem ik ook waar. Zeker als ik navraag doe naar concrete veranderingen komt dat duidelijk naar voren. Wat ik soms merk is dat mensen het zelf niet meteen als verbetering ervaren of het gewoonweg niet beseffen. Pas bij gerichte navraag geven ze aan: 'oja, ik ga nu wel alleen fietsen of auto rijden, ik stel me meer open voor vriendinnen, ik durfde mijn baas te mailen, ik voel geen angst meer op dit of dat punt of als ik eraan denk voelt het als lang geleden ... maar of dat nou door die sessie komt?  Soms worden de effecten van IEMT dus pas een tijdje later beseft, zo lijkt het. Mensen kunnen niet meteen geloven dat door 'een beetje oogbewegingen' een probleem waar ze al lang last van hebben niet meer bestaat. Het is er gewoon niet meer omdat het gevoel niet meer getriggerd wordt (trigger respons verdwijnt). Dus hun comfortzone wordt groter en dit voelt vervolgens als heel normaal en ze kunnen zich zelfs vaak niet meer voorstellen dat iets een issue voor ze was. Dan helpt het om zelf in bv. een dagboekje wijzigingen in het dagelijks leven bij te houden.

 

Reacties

Vrouw 27 jaar kampt met piekergedachten (sterke innerlijke criticaster) met soms paniekaanvallen. Dit blokkeert in het zich natuurlijk kunnen uitdrukken in gezelschap.(2 sessies)

'Hee Annemarie, nog even een terugkoppeling over hoe het met me gaat sinds afgelopen vrijdag. Afgelopen dagen merk ik dat ik me goed voel. Zo had ik afgelopen week een belangrijk gesprek op het werk. Hierin voelde ik me best ontspannen en was naderhand erg trots op mezelf. Gisteren had ik een verjaardag waarbij ik naderhand ook echt wel 'blij was met mezelf'. Ik vond mezelf leuk aanwezig tijdens de verjaardag en dat denk ik naderhand niet vaak... wel heb ik nog momenten van onrust voor mijn gevoel om niks. Een 2e keer afspreken lijkt mij wel fijn, dus mogelijk kunnen we dat plannen binnenkort?'

'Hee Annemarie, even een update na de 2e sessie over hoe het nu met mij gaat. Ik moet zeggen dat ik me de afgelopen dagen/week goed voel. Ik voel me wel echt rustig en voornamelijk in mijn hoofd merk ik dat het rustiger is. Het heeft zeker geholpen om 'de stem' (kritische gedachten) buiten mezelf te plaatsen. Zo zie ik het ook echt voor me. Af en toe hoor ik 'de stem' iets zeggen in mijn hoofd, maar ik kan het veel meer loslaten. Dus dat is zeker een fijn verschil. Het verschilt nog wel hoe ik me per dag voel, maar dat is normaal. Het zijn niet zo'n grote verschillen, het zit in kleine dingetjes en veranderingen. Ik ben al blij dat ik me rustig voel, fijn en tevreden. Ik heb wel een gevoel van 'het is goed zo'. Dus dat is enorm fijn! Bedankt in ieder geval :)'

Man 56 jaar, last van chronische somberheid, nare herinneringen en gevoel van schuld. (reactie na 2 sessies)

'Hey Annemarie, ik was bijna vergeten om een update te geven hoe het met me gaat maar uhh ... de afgelopen weken gaan prima. Het lijkt wel alsof die IEMT sessies goed werken. Enne, de herinneringen komen niet meer zo heftig binnen en eigenlijk ben ik niet meer zo somber de laatste weken. Dus we zijn op de goede weg en daar wil ik je in ieder geval voor bedanken. Ik heb er dus baat bij en daar ben ik heel blij mee.'

Vrouw, 48 jaar, last van blijvende paniek en stress na heftig voorval met zoon (1 sessie)

'Hallo Annemarie, ik voel me prima! Gisteren een heftige dag doorgemaakt met mijn zoon, maar hier geen stressgevoel bij gehad. Hopelijk blijft dit zo.'

Reactie na 3 weken: 'Hallo Annemarie, voor nu lijkt het nog zijn werk te doen. Ook maakt het verschil dat het met onze zoon iets beter gaat. Indien nodig weet ik je te vinden!'

Reactie vrouw, 23 jaar, negatief zelfbeeld, negatieve gedachten en somberheid: 'Ik heb geen negatieve gedachtes meer gehad sinds de IEMT sessie. Ook kijk ik een stuk beter naar mezelf op het gebied van zelfliefde. De IEMT sessie heeft een wereld voor me geopend. Dit zal me altijd bij blijven. Ook het luisterend oor en het meedenken met de situatie heeft me veel goeds gebracht.'

 

Informeer gerust en vrijblijvend als je vragen hebt: 06-81425512 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.